MIN FIENDE ÄR NU MIN VÄN

Jag heter Lorne, som min far. Han fick i sin tur sitt namn efter sin far. En släkttradition jag inte vet hur lång. Farfar var en aktad man i samhället. Han och hans fru hade arbeten som sågs som fina på den tiden. Gick i kyrkan på söndagarna, hon var aktiv i församlingsarbetet. Såklart slog han henne. Det hörde till på den tiden. Som värst en bruten arm.

En vinterdag hade det målats ogudliga budskap på kyrkans vägg. Eftersom pappa var bygdens svarta får så utgick farfar från att svärtan gått i arv. Han ringde polisen och anmälde mig, tänkte han skulle ge mig en läxa och visa bygden att han var en rättskaffens och ärlig man. Slå två flugor i en smäll. Jag ringde upp han för att förstå varför. När jag frågade om blod inte var tjockare än vatten bad han om att få lägga på. De flesta på den sidan släkten tog hans parti. Det var de sista orden vi sa till varandra på länge.

När min son var en månad gammal hamnade gamlingen på sjukhus. Vek av det nya föräldraskapet ville jag gräva ner stridsyxan, svälja förtreten. Min son skulle få en framtid med sin farfars far. Jag blev förvånad över min uppriktiga glädje i mötet.

Två veckor efter besöket fick han sviter och dog.